Made in Asia

Made in. Évente az egyik legtöbbet olvasott előtag talán. Nézegetjük a ruháinkat, a technikai eszközeinket, bármilyen dolgunkat, hogy hol készült, és ebből mire számíthatunk. Nem biztos, hogy túl sokra jutunk, mivel a mostanában elterjedt jelölés inkább csak kontinenseket azonosít be. Ezek pedig óriásiak, akár a mi  kis pöttöm lépteinkkel mérve is. Talán még inkább helytálló a megfigyelésünk, ha ezt Dél-Kelet Ázsiára szűkítjük, hiszen nem csak a ruháink jó része származik innen, hanem a téli hónapok közel három hónapos élménydömpingje is. Jó, persze ez kicsit sarkított. Inkább a fehér rassz érzi úgy, hogy a hideg napok elől ide kell pár hétre menekülni. Az érdekesebb része, enyhe túlzással innen kezdődhet. Hogy miért is? Sok szempontból lehet megvizsgálni a dolgot. Mit keresünk itt? Mit láthatunk, amit otthon nem? Mit csinálnak eközben a helyiek, akik a turisták létszámának a sokszorosát teszik ki? Igen, erről szól ez az egész. Helyiek, fehérek, ázsiaiak… mivel szórakoztatjuk magunkat, hogyan reagálunk a 2016-os évre.

asia003
Frissen facsart hús reggelire.

Reggel 8 óra. A szállás ajtaján kilépve az első meglepetés (ami valójában csak számunkra az) az utca járószintjén elvégzett húsfeldolgozás. Itt ez megszokott.

asia002
Az esti élet.

A városok hihetetlen sokszínűsége leginkább az esti fényeknél látható.

asia006
Emlékezés az egyik legnagyobb buddhista temetőben, Nha Trangban.

Bár Vietnám hivatalosan szocialista állam, de a vallások  gyakorlását megtűrik. A buddhizmus a környező országokhoz képest kevésbé elterjedt, de így is az egyik legnépszerűbb vallás.

asia007
Pózolók.

A legtöbb turista Kínából érkezik. Bár viselkedésük sokban különbözik az Európából ide látogatókétól, de a kiemelt látványosságoknál számukra is kötelező a pózba merevedés és emlékképek elkészíttetése.

asia008
Esti pihenő.

A vietnámi emberek mindenhová motorral mennek. Bár autókkal is találkozhatunk az utakon, de a számuk elenyésző a motorokéhoz képest. Kicsit olyan érzésünk lehet, hogy reggeltől-estig semmi mást nem csinálnak, csak az egyik helyről a másikra motoroznak.

asia009
Mozizás.

A kínaiak mellett a legtöbb turista Oroszországból érkezik. A tengerparti területen kiemelt figyelmet szentelnek nekik. Saját orosz nyelvű utazási irodák biztosítják a programokat a számukra.  Ebbe többek között olyanok is beletartoznak, hogy esténkét a strandon fekete-fehér orosz filmeket vetítenek.

asia010
Magánfürdőben.

A kiemeltebb helyeken a nem szervezett kisbusszal érkezők számára lehetőség van magánrelaxációs programokon való részvételre. Ez többnyire masszázst, illatos fürdőt, koktélokat, étkezést tartalmaz.

asia012
Hajóra várakozók.

A legtöbb szigetre csak szervezett hajóutakkal lehet eljutni, és nem mindegyikre. Általános a plusz belépő fizettetése, ami nincs mindig arányban az adott szigeten elérhető élmény minőségével.

asia013
A szél szárnyán.

Rengeteg élményünk múlik pusztán a szerencsén. Melyik hajóra szálunk. Mikor érünk oda. Meddig maradhatunk. Ugyanazon a szigeten, mólón, pár emberrel is eltölthetjük az időnket vagy akár 10-20 hajó utasaival.

asia015
Szegregáció.

A tengerparton keményen megkülönböztetnek minket. Szállodánk, plusz pénzünk alapján részesülhetünk kényelmesebb nyaralásban.

asia016
Az evezős asszony.

Mekong delta hajózás. Amolyan kötelező program. Az egzotikus környezet lenyűgöző. Az már kevésbé, amikor belegondolunk, hogy ezek a “hajósok” napi 8 órában eveznek ide-oda egy kb. 1km-es szakaszon.

asia017
Pihenő férfiak.

Sokszor ugyanazt érezzük, mint itthon. Miközben a nők dolgoznak eladóként, evezősként, szakácsként, a férfiak addig a “megérdemelt” pihenőjüket töltik.

asia019
Mellékutakon.

Mindig érdemes a főutcákról letérni, ha igazán a helyiek életébe szeretnénk bepillantani. Kicsit kisebb a forgalom, bár néha egy-egy motor simán elüthet, de ha hagyunk magunknak időt rá, akkor itt érnek az igazi élmények.

asia021
Majdnem luxus.

Vietnámból Kambodzsába átutazva az gondolhatnánk, hogy egy másik, gazdagabb világba csöppenünk. Ez akár helytálló is lehetne, mivel a szocializmusból egy királyságba vezet az utunk. A valóságban inkább szürreális a váltás. Egy szegénynek tűnő országból egy valóban szegény országba érkezünk. A kép csalóka. Az átlag szállás nem ilyen, csak inkább azt mutatja meg, hogy ha egy ilyen hotelbe vitetjük magunkat tuktuk-kal, akkor előfordulhat, hogy a sofőr megsértődik, és nem fogadja el az előtte 10 perc alatt kialkudott összeget…

asia022
Halvacsora.

Magyarországon a karácsonyi időszakban elfogadott, hogy egy akváriumból válasszuk ki a vacsoránkat. Ázsiában a mindennapi étkezés is ilyen formában zajlik a helyiek és az idelátogató turisták számára.

asia024
Mobilbenzinkút.

Bár Kambodzsában kb.huszadára esik vissza az utakon mozgó motorok száma Vietnámhoz képest, de a mobilkutak száma sokszorosára nő. Éjjel-nappal lehet akár 1 liter benzint is vásárolni. Az ára 200-220 Ft körül mozog.

asia025
Királyság.

Ázsiában szeretik a királyokat. Megjeleníteni mindenképp. Az egész országban bármerre megyünk, ott mosolyog ránk az uralkodó.

asia026
A napi rítus.

A királyi palota területén is rengeteg vallási hely van. Ezeknél naponta cserélik a virágokat.

asia027
Szelfivilág.

Phnompen csak amolyan átutazó hely, bár a fővárosról beszélünk. A lényeg, hogy Angkorba eljussunk, ha már idáig elutaztunk. Persze, ha már itt vagyunk, akkor semmi nem számít. Jöhettünk csoporttal, párban, egyedül. A lényeg, hogy elkészítsük az egyedi, csak ránk jellemző emlékfoszlányt.

asia028
Mindeközben.

Mindeközben a helyiek semmitől sem zavartatják magukat. Várják, hogy valaki hátha fizet bármiért, ami egyébként a szemükben teljesen értéktelen.

asia029
A nyúlon túl.

Igen. Iszonyú sok pénzt beleölünk, hogy ilyen messzire eljussunk. Aztán a végén akár valami teljesen nevetséges dolog megörökítésén éljük ki a legtöbb energiánkat.

asia030
Szerzetesek mellett.

Az egyik legnagyobb hiedelem, hogy rengeteg monk, avagy szerzetes van ezen a területen. Ez valahol így is van, de az elmúlt évek turistaáradata nagyon visszaszorította az úgymond köztéren való megjelenésüket. Az utóbbi időben inkább csak a kiemelt turistalátványosságok környékén, és ott is inkább a gyerek szerzetesekkel találkozhatunk.

asia031
Angelina Jolie-ra várva.

Egy-egy film gyökeresen változtatja meg az idelátogatók érdeklődési körét. Amióta 2001-ben bemutatták a Lara Croft: Tomb Raider című filmet, az egyik legfelkapottabb helyszín lett a Ta Prohm templom és környéke.

asia032
Módosított hétköznapi valóság.

Mindig kérdés, hogy a különböző szoftverek, és velünk elhitetett legjobb nézőpontok, mennyire változtatják meg a véleményünket egy-egy helyszínről. Persze ez most olyan, mintha pálcát törnék sok minden elfogadott dolog felett. Nem tisztem ez. Én is élek ilyen dolgokkal. Így csak a tények. Állítólag a  Phnom Bakheng-en a legszebb a naplemente. Tudni kell, hogy ha ezt szeretnénk látni, akkor közel két órával előbb be kell állnunk a sorba, hogy esélyünk legyen feljutni erre romra. Mellette ott van a képen látható valóságmódosítás. Néha dönteni kell.

asia033
Palacsintaárus.

Ostorozzuk a gyerekmunkát. Aztán szó nélkül rendelünk egy országban, ahol az iskolák falára az van írva hogy: Köszönjük a szülőknek, hogy taníttatják a gyermekeiket, és jövőt biztosítanak nekik. No komment.

asia035
Esti élet.

Amire Európában furcsán nézünk, az itt természetes. Az éjszaka a családé. Végre hűvös van, és jól esik kilépni a falak közül. Valószínűleg valamelyik családtag éppen dolgozik, de ettől még öröm az együttlét.

asia036
1,50

Siem Reapben lényegében mindenki a turistákból él, így az ő igényeik kiszolgálásáról szól a város léte.

asia037
A korai éjjel.

Sokan azt gondolják, hogy Kambodzsa Angkor-ról szól. Talán nem tévednek. Nappal talán. De amint lemegy a Nap, ami itt este 6 körül van, inkább a piálásról, kajálásról, vásárlásról. Pár év alatt lett PubStreet, meg NightMarket, meg minden amit szeretnek az emberek.

asia038
A helyi árusnál.

Amikor átérünk Thaiföldre, azt hihetjük itt minden máshogy van. Valójában itt is a legfontosabb szabály, hogy menjünk egy utcával beljebb, és minden más lesz.

asia041
Vasárnapi hívők.

Az egy sarok néha inkább csak az utca másik oldala. Miközben a bangkoki Királyi Palotában turisták ezrei tülekednek, vele szemben a helyiek végzik az imádságukat.

asia042
Zene-ének… vagy valami ilyesmi.

Ugyanebben a templomegyüttesben még szürreálisabb élmény egy légkondicionált helyiségben a helyi “művészek” előadása.

asia043
Színkavalkád.

Eközben a Királyi Palotában kínai turisták készítik el a kötelező fotókat. A színek mindenhol Ázsiát idézik.

asia044
Arany Buddhák.

Bár nálunk máshogy kezelik az ilyen helyzeteket, de a helyieket abszolút nem zavarják a turisták. Bármikor belemerülnek vallásuk gyakorlásába.

asia045
A vezető.

Ázsiában mindig, mindenhol igényelhetünk helyi vezetőt, ha csak egyedül, vagy kis csoportban érkezünk. Ők biztosítják az úgymond “audioguide” szolgáltatást a látogatottabb helyeken.

asia046
Virágpiac.

Bangkokban rengeteg a buddhista templom. Ezeken a helyeken legtöbbször virágokat helyeznek el a hívők kívánságaik teljesülésének reményében. A virág, rövid életének köszönhetően az aniccsa (állandótlanság) és a szamszára (létkerék) szimbóluma. Ezekből a legtöbbet a virágpiacon készítik össze, ami a helyi nagykereskedés legfőbb színtere is.

asia049
Pihenőidő.

A legtöbb ázsiai nemzethez hasonlóan a thai nép is szinte motorokon él. Bár a környező országokhoz képest valószínűleg a gazdaság jobb állapota miatt sokkal több az autó. Ettől függetlenül szinte mindig képesek a pihenőidejüket így eltölteni.

asia050
Vacsorára várva.

A Phi Phi szigetek kevésbé felkapott része még Thaiföldnek, de már most rengeteg látogatója van. A szezon még kicsit rövidebb, mint Phuket környékén.

asia051
Éjszakai merülés.

Rengeteg hobbibúvár keresi fel a szigeteket, hiszen könnyen elérhető téli merülőhelyek sokasága helyezkedik el a környező szigetek mellett.

asia052
Szigettúrázók.

A prospektusok alapján rengeteg izgalmas programot kínálnak. A valóságban inkább a nyári Ibizához hasonlítható a sziget. Hajnalig tartó diszkók, napközben fetrengés a parton, vagy szigettúrákon való részvételi lehetőségek között lehet választani.

asia053
Leonardo DiCapriora várva.

Ami Kambodzsának a Tomb Raider, az Thaiföldnek a Part. Az egyik leggyönyörűbb partszakaszra turisták tízezrei érkeznek évente, hogy 1-2 órára átélhessék azt, amit Leo is.

asia055
Naplementevárók.

Minden egész napos szigettúra naplemente nézéssel végződik. Bár vannak szebb helyek is, de mindenki lelkesen nézi és rögzíti az átlagosat is.

asia056
Snooker.

A turisták  esténként elsősorban az utcai étkezdékben töltik az idejüket. Esznek-isznak, kicsit amolyan kötelező jelleggel. A helyiek az ilyen helyeken ritkán fordulnak meg. Inkább csak egymás között töltik az idejüket.

asia057
Utószezonérzés.

Ao Nang, a környék leginkább a klasszikus turizmushoz hasonlító része. Hosszan elnyúló homokos tengerpart, szállodák és éttermek sora. Ide jön a legtöbb német turista is. A szokásos időtöltésre, a szokásos emberek.

asia058
Dohányzó lányok Bangkok felett.

Ázsiából hazafelé a legtöbb turista Bangkokból indul, aki nem a tengerparti charterjáratokat veszi igénybe. Pár nap még egy óriási, forró metropoliszban. Itt érzi át azt az ember, hogy minden talpalatnyi föld milyen értékes. Egy medence, ami partján kicsit elmenekülhetünk a forróság és a tömeg elől. Úgy érezzük mindent megér a kilátás 11 emelet magasságból.

asia059
Éjszakai piac.

Miközben mások 11 emelet magasságban lazulnak, a felhőkarcoló alatt a helyiek élik mindennapjaikat.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s